Vera Otte

Vera Otte is meubelstoffeerder met een passie voor vakmanschap, duurzaamheid en textieldesign. In haar atelier komt de liefde voor herstoffering samen met een voorliefde voor designklassiekers en vintage stukken. Ze werkt met hoogwaardige, duurzame stoffen en verkent voortdurend nieuwe toepassingen van textiel. Naast het herstofferen van meubels werkt ze ook samen met interieurarchitecten aan innovatieve ontwerpen.

De liefde voor het restaureren van originele stukken is geworteld in haar jeugd, waar ze vaak in de schuur te vinden was met haar vader, een oldtimerrestaurateur. De aandacht voor detail en respect voor origineel vakmanschap vormen de kern van haar eigen praktijk.

In 2024 ging haar stoffeeratelier officieel van start, geïnspireerd door een opleiding meubelstofferen in het volwassenenonderwijs en een leerrijke stage bij Sophie Doore van Cover & Couch. Daar ontstond een fascinatie voor de manier waarop meubels technisch zijn opgebouwd en hoe klassieke en moderne methoden gecombineerd kunnen worden.

“Mijn droom is om het atelier verder uit te bouwen als een plek die synoniem staat voor duurzaamheid en vakmanschap. Hierbij zie ik mijn atelier als laboratorium voor materiaalonderzoek met textiel als centrale factor.”

Vandaag de dag werkt ze in haar studio met zorgvuldig geselecteerde, natuurlijke materialen van onder meer Danish Art Weaving, Kjellerup Vaeveri en Designs of the Time, aangevuld met innovatieve textielmerken als Kvadrat, Dedar en Maharam. Het atelier ademt een compromisloze toewijding aan kwaliteit en design.

De wens om samen te werken met kleinschalige weverijen en textielontwerpers is groot. Zo werkt ze momenteel met een Deense weverij die enkel op aanvraag produceert – een bewuste keuze voor lokale, duurzame productie. Wol blijft haar favoriete materiaal vanwege de esthetiek, duurzaamheid en veelzijdigheid.

Daarnaast is er een duidelijke droom: een onderneming runnen waarin ruimte blijft voor de zachtere aspecten – zoals onderzoek, samenwerking en het geven van goed advies – en waarbij textielprojecten in samenwerking met ontwerpers en architecten tot leven komen. Stofferen moet meer zijn dan een ambacht; het is een manier om bewust te kiezen voor kwaliteit en ontwerp.

Het traject bij BAAS zorgde voor focus om de inhoudelijke kern van mijn idee scherp te stellen. De werksessies hebben me inzichten gegeven in hoe ik mijn visie kan communiceren en hoe ik mijn doelgroep beter leer bereiken. Dankzij BAAS leer ik bewuster kiezen welke projecten ik aanneem, zodat ik een consistente stijl kan opbouwen en me kan blijven focussen op de materialen waarmee ik het liefste werk.
Durf mensen die jou inspireren aan te spreken en om raad te vragen. De meeste vakmensen zijn heel blij om hun kennis en passie te kunnen delen. Werk samen! Na mijn werk bij Onder Stroom en een jaar binnen de creatieve omgeving van Atelier Overdruk ben ik overtuigd van de kracht door omringd te zijn door makers met uiteenlopende stielen. Ik haal ongelofelijk veel energie uit samenwerken en ideeën uitwisselen!
 
Volgende
Volgende

Hannah // PARTEIR