« Terug
Laurens Van Lieshout over Antwerp Port Tours en zijn bedrijf HeyHello bvba #de20

Laurens Van Lieshout over Antwerp Port Tours en zijn bedrijf HeyHello bvba #de20

Laurens Van Lieshout, oprichter van HeyHello bvba, begon vorig jaar met het project Antwerp Port Tours. Hij schreef zich in voor BAAS en behoort ondertussen niet alleen tot de 20 geselecteerden van het project, hij werd ook uitgeroepen tot Starter van het Jaar op de Nacht van de KMO. We zaten even samen om wat meer te weten te komen over zijn eerste jaar als ondernemer.

OPSTART

Kan je ons vertellen wat je bedrijf juist doet?

L: “Mijn bedrijf heet HeyHello bvba en wat ik met daarmee wil doen is een multimediale vertaaldienst opzetten. Dat klinkt heel abstract maar waar het eigenlijk op neerkomt is dat wanneer bepaalde verhalen moeten gecommuniceerd worden naar bepaalde doelgroepen, ik er voor ga zorgen dat de vormgeving van dat verhaal via verschillende kanalen op punt staat en het goed overkomt. Het beste voorbeeld dat ik kan geven is Antwerp Port Tours. Vandaag het enige project waar ik mee bezig ben. Het is een project dat ik ook zelf heb opgestart. Daar vertel ik het verhaal van de Antwerpse haven op een nieuwe manier.“

“Er waren tot nu toe 2 opties om de haven te leren kennen: ofwel via gidsen die heel veel cijfers en data meegeven ofwel via theatervoorstellingen, die in de haven plaatsvinden. En wat ik doe is daar iets tussenin. Mensen die met mij een toer meevolgen, krijgen heel veel informatie mee over de haven maar ondertussen breng ik ook een verhaal dat écht over de haven gaat. Je leert de mensen die daar werken, kennen. Ze vertellen zelf wat ze doen, over de sfeer waarin ze werken, waarom onze Antwerpse haven bepaalde dingen wel of niet doet. Het zijn die mensen die het waar maken! Er zijn heel veel achterliggende verhalen aan verbonden en die breng ik over via multimedia. Aan boord werk ik met tablets die op de juiste momenten informatie meegeven over wat we passeren of iets wat aansluit bij het verhaal. Ik heb dan ook een bus gekocht waar ik zelf mee rijd terwijl ik gids.”

Antwerp Port Tours is eigenlijk een voorbeeld van wat je te bieden hebt met je bvba?

L: “Ja! Ik heb een master multimediale vormgeving en als je vacatures bekijkt, is er niemand die vraagt naar iemand met zo’n masteropleiding. Om dan zelf te gaan aankloppen bij een bedrijf en zeggen: “Hey, jullie tours, ik zou het wel beter kunnen…”. Je kan ervoor kiezen om jezelf op te werken in een bedrijf met de hoop om op termijn je ding te kunnen doen, of zelfstandig worden.”

“Mijn vorige job was bij het Provinciaal Havencentrum Lillo. Hoe we de haven vandaag overbrengen kon wel anders, vond ik. Daarom ben ik met het project begonnen, om een job te creëren waarin ik mij goed voel. Niet om zelfstandige te zijn of om mijn eigen baas te worden maar wel om iets te kunnen doen wat ik graag doe.”

OPLEIDING

De master opleiding die je gevolgd hebt, wat hield die juist in?

L: “ Veel mensen denken direct aan websites. Dat is ook wel een onderdeel maar de richting is eigenlijk ruimer. Je hebt verschillende kanalen ter beschikking: tekst, beeld en geluid, tezamen of apart. Iets kan in verschillende vormen gecommuniceerd worden, op papier, op een scherm of op een website of weet ik veel wat . Je hebt bijvoorbeeld één verhaal dat je moet gaan communiceren via de verschillende kanalen, hoe geef je dat dan vorm zodat het op elkaar aansluit. Een klein beetje van alles eigenlijk: film, fotografie, teksten schrijven, websites bouwen, geluid, sounddesign,… “

Dan is het project Antwerp Port Tours wel ideaal. Hierin heb je dat allemaal kunnen samenbrengen.

L: “inderdaad!”

HET PROCES

Het idee voor Antwerp Port Tours, kwam dat vanuit je werk bij het Havencentrum of had je voordien al interesse in de haven?

L: “Ik was inderdaad bij het Havencentrum gaan werken omdat ik zelf veel interesse had voor de haven en dat ik inderdaad merkte, mensen kennen dat niet. Het is zo’n groot onderwerp dat niet gebruikt wordt, dat ik mij daar naartoe gezogen voelde en ik dan voor die reden bij het Havencentrum ging werken. Waar dan ook bleek dat er heel veel mensen behoefte hebben om dat verhaal te horen of toch op een andere manier te horen.”

Ik ben aan de praat geraakt met een aantal mensen uit de haven. Mensen op het einde van hun carrière, heel trots op wat ze bereikt hebben, heel trots op de Antwerpse haven en die een initiatief wilden ondersteunen dat hun verhaal nieuw leven zou inblazen. Ze hebben dan ook voorgesteld om het te ondersteunen, waaronder financieel… “

Het gaat dan over individuen?

L: “Ja. Iemand stelt bijvoorbeeld gratis kantoorruimte ter beschikking. Dat maakt voor mij natuurlijk een groot verschil. Iemand anders heeft ook een win-win lening gegeven. Zo is de bal aan het rollen geraakt om het dan te gaan uitwerken. Daarna was het praten met de bank en opstarten.”

Ben je dan direct zelfstandige geworden, eens deze mensen zich achter je project hadden geschaard, en er fulltime mee begonnen?

L: “Ja, meer dan fulltime zelfs. Ik ben gestopt bij het Havencentrum in maart 2014. HeyHello bvba is vorig jaar opgericht in juli en 1 oktober is het aanbod van Antwerp Port Tours actief geworden. Dus drie maanden voorbereiding om de dagdagelijkse werking op poten te krijgen.”

Zijn er in het eerste jaar ook moeilijke momenten geweest?

L: “Ja, veel! Bijvoorbeeld met de app waarmee ik werk. Tijdens de eerste toer, dus de eerste klant die op mijn bus stapte, was ik 10 minuten verder toen bleek dat alle fragmenten in verschillende talen door elkaar af speelden. Daarna heb ik met die app nog veel dingen voorgehad (stilvallen, niet meer werken,…). Dat zijn, denk ik, de moeilijkste momenten die al gepasseerd zijn. Omdat je je daar dan zo verantwoordelijk voor voelt. Die mensen betalen, maken tijd vrij en komen helemaal naar jou om iets te doen. Gelukkig zijn die problemen vandaag van de baan…”

Hoe ga je daar dan mee om?

L: “Er zijn bepaalde toers waarbij ik dan zei: “Sorry, het kan niet doorgaan”. Bijvoorbeeld bij die eerste toer met die fragmenten, heb ik die mensen hun geld terug gegeven. Ondertussen hadden ze ook al op Facebook gepost hoe verschrikkelijk het was . Ik kreeg dat bericht dan binnen op mijn gsm terwijl ik ben aan het rijden was en dacht: fuck! (lacht). Je moet dat gewoon goed opvangen. Ze hebben achteraf nog een mail gestuurd met alles wat zij dachten dat er was misgegaan en dat heeft mij ook heel erg geholpen. “

Heb je hulp gekregen van professionele organisaties met de opstart van je bedrijf?

 L: “Voor ik bij BAAS was? Nee, integendeel. Er is heel veel reclame voor startende ondernemers maar uiteindelijk komt het toch vaak op neer dat ze gewoon geld proberen te verdienen. Als er 1 ding is dat startende ondernemers niet hebben, is het wel geld en zeker niet voor vage adviezen! Ik ben bijvoorbeeld bij veel banken langsgegaan om een lenig aan te vragen en heb de indruk dat als je afkomt met: ”ik ga app ontwikkelen of een ICT bedrijfje”, dan kan er van alles maar daarbuiten is er eigenlijk niet zoveel. BAAS was het eerste initiatief waarbij er onvoorwaardelijk informatie en steun werd gegeven. Waar je gewoon kon meedoen, helemaal nergens aan verbonden was en helemaal niets moest betalen. Netwerk Ondernemen heeft na BAAS de draad verder opgenomen. Daar heb ik vandaag, de volgende weken en maanden, allerlei gesprekken mee. Ze hebben het project leren kennen via BAAS en er is gevraagd of ik mijn concept eens bij hen wil wilden komen voorstellen. Dat is erg fijn.”

MOGELIJKHEDEN

L: “Vandaag doe ik heel veel zelf: praktische organisatie, webdesign, gidsen, met de bus rijden, etc. Het ligt niet in mijn ambities om binnenkort een vloot van 10 autobussen te hebben, want dan ben ik niet meer bezig met multimediale vormgeving. Ik zou heel graag gaan samenwerken met andere organisaties die daar onderdelen van overnemen zodanig dat ik mij meer en meer kan gaan focussen op de begeleiding en vormgeving. “

Het is eigenlijk een proof of concept nu?

L: “Ja, inderdaad, zoals een webdesigner een website opzet om deze te tonen, alleen vraagt dit een beetje meer werk.”

Er zijn wel mogelijkheden om dat in andere steden aan te bieden?

L: De essentie, waarbij het verhaal op een andere manier wordt overgebracht , is toe te passen op bijna alles. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de toeristische rondritten in de stad, met die trammetjes of de bus, is de kwaliteit van die rondleiding over het algemeen heel laag. Ik denk dat daar heel veel andere dingen mee te doen zijn. Dus dit concept op zich heeft nog heel veel toepassingen.”

 

www.antwerpporttours.com

https://www.facebook.com/antwerpporttours